Jesper Højberg Christensen, chefredaktør på Bootstrapping, problematiserer i tre af ugens artikler skattekreditordningen i økosystemet og sammenligner det med Det Stockholmske Blodbad i 1520 (som billedet herover viser). Læs selv de tre (åbne) artikler med udtalelser fra founders.

1779 startups i skattekredit klemme? – 2 founders’ skatte-mareridt – Relesys på First North – Rockstarts domæner – Tips til diversitet

Alene i 2020 har 1779 startups fået skatteværdien af deres kerneudgifter til ny softwareudvikling udbetalt. De fleste sikkert også årene før. Det skal vi måske fortryde nu, fremgår det af vores hovedartikel, Hvad ved vi? Skattekreditordningen og 130 %-fradraget. Her redegør vi både for ordningerne og forklarer, hvad der sker. For Skattestyrelsen vil i stikprøver have de udbetalte millioner tilbage. Kontant og med renter. Nu og med tilbagevirkende kraft.

Du kan læse dagens case med Søren: SKAT vil have os ned med nakken. Men vi kæmper. Og du kan læse den med Hans: Vi har udviklet en global app. Men mod SKAT er odds 0,1 %. Så kan du krystalklart se de helt praktiske konsekvenser af Skattestyrelsens forståelse af softwareudvikling. De to startup-founders står frem med deres vilde dilemmaer i – mod alle odds – at kæmpe mod SKAT. Ny kapital kan de ikke få med verserende skattesager. Skal de lukke butikken eller blive lukket?

Men 1779 konkurser får vi ikke. For det er politisk uacceptabelt med den ene hånd at holde skåltaler og skaffe lån og egenkapital til tech-iværksættere og med den anden stoppe vores softwareudvikling med tilbagevirkende kraft. Men vi spørger bare: Hvornår går det op for politikerne og systemet, at Skattestyrelsen her er helt på afveje, når de monomant kører frem med deres snævre tolkning og stærkt forældede syn på softwareudvikling? Vi fortsætter vores fokus på skattekreditordningen LL §8X.

Ugens engagement-startup er på vej på First North. Ugens investor er ny venturefond på vej ind i Danmark med specialiserede fonde til agro og energi mm. Vi byder på podcast med råd om diversitet og om nye styresystemer til din mobil. Det er som i kommunalpolitik. Nogle får en syngende lussing, men livet går heldigvis videre. Ingen i vores økosystem kan man få evigt ned med nakken.

 

Hvad ved vi? Skattekreditordningen og 130 %-fradraget

I det Stockholmske Blodbad i 1520 blev 82 dræbt. Skattestyrelsen kan snart godt nå samme antal konkurser for tech startups med deres stikprøvekontrol. Hvordan er det, SKAT tolker og håndterer skattekredit-ordningen for udgifter til forskning og udvikling? Og hvad med ”superfradraget”, som 130 %-fradraget for forsøgs- og forskningsvirksomhed kaldes? Hvor super er det hele for startups?, spørger vi og går med støtte fra førende skatterevisorer i dybden med den vejledning og tolkningspraksis, som SKAT nu efter maj 2020 har anlagt i forhold til softwareudvikling. Læs artiklen her.

 

SKAT vil have os ned med nakken. Men vi kæmper

SKAT sagde, vi ”bare var en webshop,” så vi skulle tilbagebetale alt det, de selv havde givet os. Med tilbagevirkende kraft. Det fortæller Søren, CEO i en platforms-startup, der ligger i langstrakt principiel retssag med Skattestyrelsen på grund af krav om tilbagebetaling af skattekreditordningen. Søren vil gøre alt for, at andre startups ikke kommer til at opleve det samme som ham selv. Læs Sørens urimelige oplevelser.

 

Vi har udviklet en global app. Men mod SKAT er odds 0,1 %

Den softwarestartup, som Hans er founder af, skal tilbagebetale 1,2 mio. kr. til SKAT. Nu. Hvad skal jeg gøre: Gå konkurs? Føre en sag, som jeg taber? Betale og bruge al min kapital, så jeg er bagud? Hans spørger – og måske har du et svar, som innovationsmiljøerne og hans to revisorrådgivere dog heller ikke har haft. Hans har som 1.779 selskaber fremført skatteunderskud på kernen af softwareudvikling i den bedste tro i verden. Du eller det selskab, du har investeret i, er måske next in line. Læs casen, og vurdér selv.

 

Ugens IPO-startup: Relesys – epokegørende app til ’den mobile arbejdsstyrke’

Kommunikation, træning og operations på én app, der kan skabe tæthed og engement mellem ansatte fx hos Netto, Telia og Vestas. Det er Relesys. Og den software er guld værd for ledelserne, der kan lave initiativer baseret på data frem for intuition. Det fremfører de to founders, tidligere Børsens-journalister CEO Jesper Roesgaard og CCO Jens Ole Lebeck. Men finder de to founders selv guld på First North Premier, hvor Relesys nu er ude for at rejse 83 mio. til at skalere virksomheden? De vejer nok deres ord på en guldvægt sammen med deres certified advisor Jesper Vestergaard, Grant Thornton. Men de er bl.a. meget tydelige om, hvorfor IPO-vejen er bedre for dem end venturevejen. Læs og vurder selv.

 

5 skarpe til ugens niche-investor: Rune Theill, Rockstart

Rockstart er en specialiseret venturefond på den måde, at den rummer nicher som AgriFood og Energi. Det giver dyb domæneviden og stærkt fokus og samspil mellem de 260 tidlige tech startups i porteføljen. Rune Theill var medstifter i 2011. Læs hans perspektivrige venturefonds-approach.

 

Vækstfonden: Sådan tænker du diversitet ind i din virksomhed – med antropolog Tinna C. Nielsen

Hvorfor er vi så stadig så dårlige til at få kvinderne med, selv om vi ved, der er ’return on diversity’? Og hvordan kan du skabe en inkluderende virksomhed? Antropolog Tinna C. Nielsen fra Move The Elephant giver sine gode råd og greb i denne podcast fra Vækstfonden. Lyt og handl!

 

Techtopia 214: En smartphone, som ikke stjæler dine data er ude 

Alt sker i dag på mobilen: Nyheder, film og musik. Bank, coronapas og e-boks. Ja, mink-sagen håndteres på denne kommunikationsvej domineret af US techgiganter, hvor Googles android og Apples iOS støvsuger vores data. I Techtopia 214 kan du især høre om det alternative styresystem /e/OS skabt af den franske linuxpionér Gaël Duval. Lyt med på mobilen.

 

Dagen derpå

Politikere og embedsapparat burde gå i gang med at se på skattekreditspørgsmålet. Men i dag sker der næppe meget. Kommunalpolitikerne konstituerer sig, og landpolitikere enten glæder sig som paver eller tuller nedtrykte rundt. Man kunne håbe, de derefter i kommuner og regioner kæmper for at stimulere grøn omstilling. Kæmper for grøn vækst i lokale erhvervsklynger i samspil mellem etablerede og startup virksomheder. Kæmper for at finde løsninger på manglen på kvalificeret og divers arbejdskraft. For at den offentlige digitalisering, der tog fart under COVID-19, forstærkes. Nå, nu skal der drikkes kaffe, og magten og de sidste borgmesterkæder fordeles. Vi andre har travlt med fortsat at udvikle det, vi skal leve af – uanset at SKAT ikke rigtigt fatter herlighederne i software.