"Det er ikke kun blandt stifterne, at kønsbalancen skal ændre sig. Det er hele vejen rundt i branchen,” påpeger stifter af Easysize, Gulnaz Khusainova.

Dansk tech-prisfinalist: ”Der ER kønsforskelle i tech-verdenen”

Teknologi er en nødvendig del af alles liv i dag – ikke kun mænds. Derfor skal kønsbalancen selvfølgelig også være mere balanceret, end den er i dag i tech-branchen, siger dansk-russiske Gulnaz Khusainova, stifter og adm. direktør i Easysize.

”Ja, der er forskel på den måde, kvinder og mænd behandles i tech-branchen.”

Gulnaz Khusainovas svar på spørgsmålet falder prompte og klart på en ellers knitrende Skype-forbindelse til et sted i Asien, hvor den dansk-russiske succesiværksætter befinder sig under interviewet.

Torsdag aften er hun i London, hvor hun er blandt finalisterne til at modtage prisen som årets mest bæredygtige innovatør til Technology Playmaker Award, som tech-selskabet Booking.com står bag.

Her vil i alt ni europæiske kvinder blive hædret i forskellige kategorier, fordi de er succesfulde tech-iværksættere. Og fordi de dermed er rollemodeller for næste generation af kvindelige iværksætter inden for it.

Teknologi for m/k

For dansk-russiske Gulnaz Khusainova er netop prisen som den mest bæredygtige innovatør særlig betydningsfuld, da Easysize har som mission at gøre modebranchen mere bæredygtig. At prisen samtidig sætter fokus på kønsproblematikken i en mandsdomineret branche, har hun det rigtig godt med.

”Teknologi er en nødvendighed i den moderne verden. Det er ikke kun for halvdelen af befolkningen. Teknologi er inkluderende, og derfor skal alle uanset baggrund have adgang til det,” siger hun.

Teknologi er inkluderende, og derfor skal alle uanset baggrund have adgang til det.

Gulnaz Khusainova oplever dog, at det at være kvinde i en ellers mandsdomineret tech-branche er blevet lettere gennem de godt 3,5 år, hun har stået i spidsen for Easysize. Hun mener i høj grad, det skyldes, at hun i dag har et solidt fundament at stå på, hvor folk kender hende og ved, hvad hun står for. Og så har hun selv ændret opfattelse af det at være kvinde blandt mange mænd.

”I starten, når jeg oplevede en anden adfærd over for mig som kvinde end den, jeg så blandt mænd, tog jeg det til mig og tænkte over, hvad jeg havde gjort forkert. Det hjælper mig at se det fra en anden vinkel. I dag bliver jeg ikke sur, hvis jeg møder nogen, der gør forskel på kønnene. Så udfordrer jeg dem på det. Det virker nogle gange – og andre gange ikke,” siger Gulnaz Khusainova, der også har brugt tid på at sætte sig ind i forskning, der er lavet på kønsforskelle inden for tech.

”Undersøgelser viser f.eks., at investorer stiller andre spørgsmål til kvindelige stiftere end til mænd. Det kan godt være, det er ubevidst. Men det betyder, at det er sværere for kvinder at rejse kapital,” siger hun og refererer blandt andet til en undersøgelse i Harvard Business Review.

Rollemodeller rykker

Gulnaz Khusainova glæder sig over, at hun som finalist til en af Booking.coms priser til kvinder i tech bliver synlig som rollemodel og dermed viser andre, at tech er en mulig karrierevej uanset køn.

Det er ikke kun blandt stifterne, at kønsbalancen skal ændre sig. Det er hele vejen rundt i branchen.

”Der er brug for rollemodeller, du kan spejle dig i, og som kan inspirere flere til at tage skridtet. Jeg finder det rigtig godt, at Booking.com tager teten på et meget vigtigt emne. Men det er ikke kun blandt stifterne, at kønsbalancen skal ændre sig. Det er hele vejen rundt i branchen,” påpeger hun.

”Diversitet skal komme i alle former og på alle niveauer. Både blandt investorer, blandt ansatte i startups og blandt stifterne. Det handler ikke kun om, at vi skal have flere kvindelige stiftere,” siger hun.

Bootstrapping er inviteret med til prisoverrækkelsen Technology Playmaker Award af Booking.com.