"I Danmark er vi gode til at foretage early stage-investeringer, og hver dag bliver fondsforvalterne bedre til at spotte virksomhederne og arbejde med dem." Ditte Rude Moncur, Vækstfonden. Foto: Iris/Scanpix.

Danmark får færre, men større fonde

Venturemarkedet er under forandring. Over de seneste 20 år er tendensen klar, vi får færre, men større fonde, og Danmark er især god til at investere i early stage-virksomheder. Det halter mere, når virksomhederne når ekspansionsfasen.

Når startups søger penge til vækst, er der mange muligheder. Der er blandt andet engle, offentlige kroner, FFF (friends, fools, and family) og venturefonde. Sidstnævnte har de senere år forøget investeringsaktiviteten, og når man opgør investeringerne som andel af BNP, har Danmark en klar førsteplads i Europa.

“Ser vi på venturemarkedet helt overordnet igennem de seneste 20 år, så ser vi, at vi får færre, men større fonde med mere kapital under forvaltning og mere erfarne forvaltere. Derfor er afkastet steget godt og udvikler sig i den rigtige retning. Det betyder, at den underliggende udvikling i porteføljerne er god, og det er vigtigt for, at venturefondene kan blive ved med at rejse kapital i fremtiden,” siger sekretariats- og analysechef hos Vækstfonden Ditte Rude Moncur.

venturefonde
Sekretariats- og analysechef hos Vækstfonden Ditte Rude Moncur.

I Vækstfondens benchmarkanalyse 2017 kan Danmark også bryste sig af, at danske virksomheder er nummer 5 i Europa, når det kommer til at tiltrække kapital i seed- og early stage-fasen. Knap så godt ser det ud, når de når ekspansionsfasen. Her ligger Danmark på en 13. plads.

“Den første forudsætning for et bæredygtigt marked er tilstrækkelig kapital til de tidlige faser. Men i takt med, at vi bliver mere ambitiøse og gerne vil have større virksomheder til at forblive danske og slå rod her, skal der være tilstrækkelig kapital i de senere faser også. Og der er ingen tvivl om, at vi har nogle udfordringer her,” siger Ditte Rude Moncur.

 

Venturefonde globalt foretager færre men større investeringer. Mængden af investeret kapital steg med 22 pct. i 2017 til 935 mia. kr. I mens faldt antallet af handler særligt i de tidlige faser. Udviklingen afspejler en ny tendens, hvor ventureinvestorer er mere tålmodige, holder deres virksomheder længere for dermed at opnå en potentielt større upside. Kilde: KPMG Venture Pulse

Børsintroduktioner og opfølgningsfonde

Hun ser især to områder, hvor der skal sættes ind for at kunne flytte Danmark længere op på later stage-listen i Europa: et spirende aktiemarked og opfølgningsfonde.

“Vi ser, at nogle danske venturefonde er begyndt at rejse progression funds, som sikrer, at der er kapital til porteføljeselskaberne i de senere vækstfaser. Det er en global tendens, at venturefonde laver færre, men større investeringer, fordi de gerne vil holde på virksomhederne længere og opnå de helt store afkast,” siger Ditte Rude Moncur og fortsætter:

“I USA er nogle af de bedste venturefonde i gang med at bygge store growth-fonde, fordi de netop kan se fordelene i at holde virksomhederne i længere tid inden en børsnotering.”

VC’er har dog fået et blakket ry hos nogle af de større amerikanske startups. Eksempelvis hos 500 Startups og Shutterstock. Virksomhedernes stiftere har åbent udtalt, at VC’er ofte med Dave McClures ord “er totalt dårlige til netop det, som de burde hjælpe iværksættere med, nemlig at opbygge store, skalerbare virksomheder”. Jon Oringer fra Shutterstock er på den anden side bange for at miste for meget kontrol for tidligt i det lange løb.

“Venturefonde har til opgave at optimere deres afkast til deres investorer. Der findes eksempler, hvor det går skævt. Man forventer, at én ud af ti vil lykkes og blive en succes i så høj grad, at afkastet kan kompensere for de fem ud af ti, hvor man taber penge,” siger Ditte Rude Moncur.

Investorer skal bidrage med mere end blot penge

Ditte Rude Moncur råder til, at man som startup har en god og ærlig snak om den langsigtede strategi med sine potentielle investorer og får afklaret, om man kan se sig selv i den.

“Venturefonde vil typisk have brug for at foretage en exit efter en given periode, fordi de har begrænset levetid. Der er det vigtigt, at man får fastsat relevante milepæle, får aftalt, hvad man skal opnå sammen, og hvordan en reel exitstrategi vil se ud. Man skal gå efter de investorer, hvor man har en god relation, hvor man kan se, at de kan bidrage med mere værdi end blot penge – og hvor man kan blive enige om den langsigtede strategi,” siger Ditte Rude Moncur.

Det samme gælder investorerne, som klart skal få kommunikeret, hvilke betingelser de investerer på, og hvad deres vision er.

“I Danmark er vi gode til at foretage early stage-investeringer, og hver dag bliver fondsforvalterne bedre til at spotte virksomhederne og arbejde med dem. I takt med, at det lykkes, vil de se, at der kan være en god forretning i at finansiere virksomheder i de næste faser også. Læren er, at man ikke må rejse for små fonde, fordi der så ikke er tilstrækkelig med kapital til at følge med de virksomheder, som virkelig får succes,” siger Ditte Rude Moncur.