“Det er notorisk svært at komme ind i danskernes sociale cirkler, og derfor er det virkelig svært at skabe sig et socialt liv," mener Paul Sephton der bor i en af LifeX' lejligheder i København. Her billede fra fælles brunch. Foto: Kelly Hudson.

Bofællesskab for iværksættere kan løse rekrutteringsudfordringer

LifeX er stiftet som en reaktion på, hvor svært det er at flytte til Danmark. Deres moderne bofællesskab gør en stor forskel for at fastholde arbejdskraft, mener ansat fra det danske startup Tonsser.

Danske startups har ofte brug for udenlandsk arbejdskraft, men der kan være så meget besvær ved at finde og fastholde dygtige udlændinge, at virksomheder går glip af vækstmuligheder.

Det vil det danske startup LifeX afbøde. LifeX-hjemmene er store lejligheder på dyre adresser i København. Men det er ikke ambassadører eller direktører for store firmaer, der bor på adresserne. Det er et bofællesskab, og de fleste af beboerne arbejder for danske startup-virksomheder.

“Det er dybest set en kickstarter til at bygge et socialt liv og en accelerator til at finde sig tilrette i sit nye liv,” som LifeX-beboer og Tonsser-ansatte Paul Sephton formulerer det.

Nyt land, nye udfordringer

LifeX er ikke et stykke avanceret teknologi eller det mest nyskabende koncept i verden, men virksomheden understøtter det danske startupmiljø.

 For når man er en lille virksomhed i hastig vækst, kan man sjældent finde alt sin arbejdskraft i Danmark. Man skal kigge ud over landets grænser. Og i den forbindelse er der enormt mange ting, der skal styr på, i modsætning til hvis man skulle ansætte en dansker.

“Det er ikke nemt at komme til at kende mennesker, når du flytter til Danmark. Med LifeX kommer du automatisk til at interagere med mennesker, og du flytter ind i et hjem, ikke bare et hus,” siger RituJain. Foto: Kelly Hudson.

Man skal have visum eller green card. Man skal finde bolig. Man skal have en bank, en forsikring og finde ud af den lokale kultur og sædvane. Og alt det skal man have styr på, selvom man måske flytter til et nyt job i et andet land to år senere.

“Det tager en masse tid og en stor indsats. For nogen tager det næsten et år at finde sig tilrette i Danmark, når de flytter hertil,” siger Ritu Jain.

Hun kommer oprindeligt fra USA og har tidligere været ansat i Peakon og Tradeshift. Nu har hun stiftet LifeX, for hun ved, hvordan det er at komme til et nyt land for at arbejde. Og hvor besværligt det kan være at blive integreret i et samfund både praktisk og mentalt, når man arbejder stort set døgnet rundt.

Integration gennem filmaftener og cykelture

LifeX har lige nu 6 lejligheder, og yderligere 2 åbner i midten af april i det centrale København. Efter udvidelsen har LifeX over 65 medlemmer.

Og selvom LifeX slår sig op på, at de ordner alt det praktiske ved en flytning, er det måske ikke deres største aktiv. For danskere er reserverede, og man kommer ikke til at kende Danmark og danskerne bare ved at flytte hertil. Det fortæller Paul Sephton, som er Content Lead for sports-startuppet Tonsser og nu bor i en af LifeX-lejlighederne.

“Det er notorisk svært at komme ind i danskernes sociale cirkler, og derfor er det virkelig svært at skabe sig et socialt liv. Og også bare at håndtere den potentielle ensomhed, der kan kommer, når man flytter til et nyt land,” siger han.

Han er overbevist om, at LifeX har gjort en forskel for ham. Og for mange andre, der har valgt LifeX som sin landingsplatform, efter de har fået job i Danmark.

At møde mennesker og lære sin by og sit land at kende er nemlig et helt centralt element i at føle sig integreret  Man skal møde mennesker, mener stifter af LifeX, Ritu Jain.

“Det er ikke nemt at komme til at kende mennesker, når du flytter til Danmark. Med LifeX kommer du automatisk til at interagere med mennesker, og du flytter ind i et hjem, ikke bare et hus,” siger hun.

Virksomheden forsøger da også at skabe et community omkring bofællesskaberne. Der arrangeres ture, filmaftener og kulturelle events i København. De bliver integreret i det danske samfund, ganske enkelt fordi de lærer mennesker at kende, som kender byen og landet, mener Ritu Jain.

Hun sætter streg under, at det ikke kun er forbeholdt udlændinge at flytte ind i de gamle herskabslejligheder. For der bor også danskere i bofællesskaberne. Det bidrager positivt til, at de nyankomne lærer deres nye arbejdsland at kende også uden for kontortider.

En lejlighed kan ikke gøre alt

Der er dog grænser for, hvordan et moderne kollektiv som LifeX kan redde danske startup fra al besvær og møje. Derfor har Ritu Jain også en opfordring til politikerne.

“Processen omkring at få arbejdstilladelse er arbitrær. For nogle tager det ikke længe, og for andre tager det 2-3 måneder at få arbejdstilladelse. Det er smertefuldt,” siger Ritu Jain.

Hun mener nemlig ikke kun, at de danske myndigheders langsomme behandling af sager er et problem. Det er i mindst lige så høj grad et problem, at det er svært at gennemskue processen.

Men indtil den del af integrationen til det danske arbejdsmarked er løst, forsøger LifeX at være den lim, der holder de udenlandske startup-ansatte glade og tilfredse, så de ser potentiale i at slå sig ned i Danmark. Eller i det mindste gøre den tid, de er i Danmark, så positiv som muligt.